Védett Lakóotthon

Védett Lakóotthon

A családi házaknál laknak olyan gyerekek, akik súlyosan sérültek, nem képesek az önálló életre és a Szent Anna szakiskolába sem kerülhetnek be. Ezeknek a fiataloknak az évek során, mivel nem volt más lehetőségük, a pszichiátriai kórházak, vagy állami öregotthonok adtak helyet.

 

2006-ban kezdődött el Bikafalván egy védett lakóotthon építése. 2007 októberében beköltözhettek az első lakók. Most 6 lány lakik a házban 24 órás felügyelet mellett. Bekapcsolódnak a házimunkák végzésébe, családias környezetben élik mindennapjaikat.

 

A cél az, hogy minél kevesebb irányítással éljenek az otthonban. Az egészségügyi ellátásuk is fontos. Rendszeres orvosi vizsgálatokon vesznek részt, fogászati kezelésben részesülnek. Van közöttük, akinek teljesen új fogsort készítettek. Gyógytorna foglalkozás is segíti fejlődésüket.

2010 nyarán kezdődött el számukra a lovas terápia az alapítvány tulajdonában lévő 2 izlandi lóval a lókodi ifjúsági faluban. 2011 októbere óta rendszeresen logopédus is látogatja a lányokat, akik közül többen beszédhibával küszködnek.

 

A legfontosabb cél a lányok öntudatának és önbizalmának erősítése. Ezt sokat segíti a védett műhelyben zajló munkaterápiás foglalkozás. A műhely Bikafalván, 500 méter távolságra található a védett lakóotthontól.

 

A védett lakóotthon költségeibe 2009 márciusától a Hargita megye tanácsa is részt vállalt.